Horoba vrea în Europa

Horoba vrea în Europa


Directorul general al Gazului metan, Ioan Horoba, susţine că şi-ar dori ca, la finalul sezonului 2010/2011, medieşenii să prindă un loc de Liga Europa. Într-un interviu în exclusivitate pentru săptămânalul Tribuna Sporturilor, Horoba vorbeşte despre campania de transferuri din această vară, despre planurile de viitor şi, nu în ultimul rând, de lucrările de reamenajare a stadionului de pe malul Tîrnavei Mari.
- Domnule Horoba, înaintea sezonului aţi fixat drept obiectiv clasarea pe unul din primele 12 locuri. Băieţii s-au autodepăşit şi au încheiat această ediţie de campionat pe locul 10. Mulţumit?
- Mulţumit, cum să nu. Când am stabilit drept obiectiv să terminăm de la locul 12 în sus am luat în calcul mai multe aspecte. Trebuie să recunoaştem că Gazul metan era o echipă fără o prea mare experienţă în Liga I. În plus, acum un an au venit mai mulţi jucători, care aveau nevoie de o perioadă să se acomodeze cu echipa, cu acest nivel, pentru că unii dintre ei, de fapt marea lor majoritate, erau de peste hotare. Trebuie să ne mulţumim cu acest loc 10. Cu puţină şansă, terminam chiar în prima jumătate a clasamentului, pe 9, dar e bine şi aşa. Acest loc 10 şi evoluţiile din majoritatea meciurilor din sezonul 2009/2010 ne dau speranţe. Am prins încredere şi cred, că, pe viitor, putem şi mai mult de-atât. În plus, prin clasarea pe acest loc am adus în vistieria clubului bani frumoşi din drepturile de televizare. Toate aceste lucruri ne dau aripi şi visăm şi mai frumos înaintea următoarei ediţii de campionat.
”Nu pleacă nimeni”
- Bani ar mai putea veni şi din vânzarea unor jucători, pentru că se tot vorbeşte de oferte pentru Pîrvulescu, Eric, Buchta, iar lista cred că e deschisă.

- Lista e deschisă, dar oferta noastră e cam închisă. Ştim că se interesează de mai mulţi jucători de la noi atât echipe din ţară, cât şi de peste hotare, dar cu toate acestea nu suntem dispuşi să dăm jucători, în această vară. Nu cel puţin din cei de bază. Vrem să ne păstrăm lotul şi, mai mult, să mai aducem câte ceva. Avem câţiva jucători tineri de valoare, dar vrem să îi mai păstrăm cel puţin un an la Mediaş.
- Pe ce jucători aţi pus ochii?
- Pentru moment, sigur este doar transferul unui jucător slovac, Jaroslaw Prekop. A semnat pe 2 ani cu Gaz metan, cu posibilitate de prelungire. Ne dorim să mai aducem un portar, pentru că Vîtcă se întoarce la Steaua. I-a expirat împrumutul. Vrem un portar care să fie definitiv al nostru, nu să mai fie împrumutat. Ne mai interesăm de un fundaş de bandă dreaptă, un mijlocaş stânga şi unul sau 2 atacanţi. Sper să reuşim să aducem tot ce ne-am propus.
- Aminteaţi de plecarea lui Vîtcă. Buchta, se aude, e dorit în Ştefan cel Mare...
- O fi dorit, nu zic nu, dar el tocmai ce şi-a prelungit contractul cu noi, pe încă 4 ani. V-am spus, nu vrem să mai dăm drumul niciunui jucător de bază.
- La fel ca şi în cazul lui Vîtcă, lui Cigan i-a expirat împrumutul de la Liberty. Mai rămâne?
- Preşedintele nostru, Corin Cindrea, a avut discuţii cu Marius Vizer, care este dispus să îl mai lase pe Cigan încă un sezon la Gaz metan. Ne dorim să îl păstrăm, pentru că este un jucător în care avem mare încredere. Păcat că nu a reuşit să marcheze, în acest sezon, pentru că sunt convins că se descătuşa după ce reuşea primul gol.
- Antrenorul Cristi Pustai spunea, la finalul ultimului meci de campionat, că Gazul metan e campioana remizelor. 14 meciuri încheiate la egalitate, mai mult de o treime, nu e cam mult?
- Pe de o parte e bine, pentru că am luat încă 14 puncte din aceste meciuri. Pe de alta însă, dacă în câteva din aceste partide terminate la egalitate am fi reuşit să marcăm câte un gol în plus, eram mai sus în clasament. Puteam urca pe 9, poate chiar pe 8, cine ştie. Oricum, echipa a arătat, în acest sezon, că s-a maturizat. Ne-am luat la trântă de la egal la egal cu orice echipă, indiferent că a fost vorba de CFR Cluj, Unirea Urziceni, Steaua, sau Alba Iulia, Pandurii şi Universitatea Craiova. Tuturor le-am pus probleme în teren, chiar dacă vreo câteva rezultate stau să ne contrazică.
- V-au tras în jos şi arbitrajele?
- Să fim realişti, cu ceva arbitraje mai prietenoase puteam termina peste Oţelul. Am avut parte, în câteva meciuri, de arbitraje ostile. Dacă tragem însă linie, cu plusuri şi cu minusuri, e bine aşa, pe locul 10.
- Care e soluţia, arbitri străini sau curăţenie în arbitrajul românesc?
- Am văzut că se încearcă o împrospătare la nivelul arbitrajului. Sper să se elimine greşelile intenţionate. Acceptăm greşelile omeneşti, fiecare greşeşte, dar când gafele sunt prea mari şi au o anumită direcţie...

Obiectiv, locurile 1-10
- V-aţi făcut temele pentru sezonul viitor? Ce obiectiv are echipa?

- Obiectivul minimal este clasarea pe unul din primele 10 locuri. Am reuşit anul acesta, cred că şi la anul vom putea, fără probleme. Dacă vom reuşi să aducem, în această vară, jucătorii pe care îi vrem, cred că vom reuşi să intrăm în primele 8. Eu unul ţintesc chiar mai sus, nu ascund faptul că îmi trage cu ochiul un loc de cupele europene, dar va fi greu. Avem stabilitate din punct de vedere financiar, comparativ cu alte echipe. Am văzut deja, de două sezoane, ce înseamnă Liga I. Dacă profităm şi de încrederea pe care au acumulat-o unii jucători în tot acest timp, cred că vom putea să ne clasăm pe un loc ce duce în Europa.
- Asta înseamnă contracte mai mari...
- Nu neapărat. Chiar dacă, la Mediaş, jucătorii au contracte mai mici, nu se pot compara cu cele ale granzilor campionatului, lucrurile stau altfel aici. Suntem tot timpul cu plăţile la zi, astfel că antrenorul nu are probleme cu vestiarul.
- Pentru că aţi amintit de antrenor, a fost greu să-l convingeţi pe Cristi Pustai să continue la Mediaş?
- Eu unul eram convins de la bun început că va alege din nou Gazul metan, nu va pleca la Steaua, la Rapid sau în altă parte. Poate că, la Gaz metan, nu primeşte atâţia bani cât ar fi luat la una dintre echipele de care a fost curtat, dar cred că a contat şi faptul că rămâne aproape de familie. Consider că Pustai a făcut o alegere bună, rămânând la Gaz metan încă un sezon.
- Am văzut că aţi început deja lucrările pentru mărirea capacităţii tribunelor. Vă apucaţi cumva şi de gazon?
- Este prematur să vorbim acum de aşa ceva. Pentru moment tragem tare pentru a finaliza la timp lucrările la noua tribună. Trebuie şi gazonul refăcut, dar încă nu ştim sigur când ne vom apuca de el. Cred că, dacă vom începe lucrările la gazon în maxim două săptămâni, după vreo 3 sau 4 etape din noul sezon am putea juca din nou acasă.