Andrei Nechita, la un pas de a câştiga Turul

Andrei Nechita, la un pas de a câştiga Turul

http://www.campioniiromaniei.ro/wp-content/uploads/2009/06/voicu-andrei-1.jpgEtapa de ieri a acutalei ediţii a Turului Ciclist al României, care s-a desfăşurat pe ruta Tg. Mureş-Mediaş-Sibiu, pe o distanţă de 145 km, a fost una linistită, fără evenimente nedorite. Mai mult, în ciuda avertizărilor de cod galben cu furtuni şI ploi torenţiale, vremea a fost excelentă pentru ciclişti.
După primi 10 km s-au desprins şapte rutieri, avansul de maximum de 4 minute, avantajul lor micşorându-se considerabil, la mai puţn de un minut, până la finalul etapei. Primul a trecut linia de sosire de la Sibiu italianul Christian Grazian, de la CT Friulli, fiind urmat, de compatriotul său Alex Buttazzoni (GS San Marco) şi de moldoveanul Sergiu Cioban (CT Tuşnad), iar principalul pluton, cu toţi favoriţii, inclusiv tricoul galben, a venit la numai 53 se secunde în spatele celor trei. In aceste condiţii, liderul echipei României, Andrei Nechita, şi-a păstrat tricoul galben de lider al clasamentului general, cu 3'46 secunde în faţa grecului Ioannis Tamuridis (Tableware), şI la 4 minute şI 21 de secunde de italianul Angelo Ciccone (GS San Marco).
La fel ca şI la etapa precedentă, tricoul verde, al căţărătorilor, a fost atribuit germanului Christoph Spiringer (Germania-Tableware), cel roşu, al sprinterilor, a intrat în posesia moldoveanului Victor Mironov, în vreme ce tricoul alb pentru cel mai combativ ciclist i-a revenit grecului Ioannis Tamouridis (Grecia-Tableware). Tricoul albastru, pentru rutierul român cel mai bine clasat, i-a revenit dinamovistului Răzvan Jugănaru, iar tricoul alb acordat de Comitetul Olimpici şI Sportiv Român, pentru cel mai bun tânăr roman, lui Alexandru Grădinaru, de la echipa naţională. tricoul alb- Christian Springer

Astazi, este programată penultima etapă, pe Transfăgărăşan, iniţial traseul fiind stabilit pe ruta Sibiu-Bâlea Lac (72 km), cu sosire, la 2.020 m altitudine şi un punct de căţărare de categorie specială. Din cauza vremii extreme de nefavorabile, cu ninsoare şi viscol la peste 1200 m, astâ seară s-a hotărât ca etapa de mâine, vineri, să se desfăşoare doar până la Bâlea Cascadă, cu 20 km şi 800 m diferenţă de nivel mai puţin, şi doar cu o căţărare de categoria A, fără căţărarea specială de la Bâlea Lac, pentru a nu pune în pericol cicliştii.
Acest lucru îl avantajează fără discuţie pe reprezentantul nostru Andrei Nechita, care nu este un specialist la căţărare, iar ascensiunea de la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac i-ar fi putut crea mari probleme, mai ales că nu are o echipă experimentată în spate care să-l susîină. In aceste coordonate, Nechita are mari şanse să-şI păstreze tricoul galben până la finalul competiţiei.