Gazul pierde la Cluj dar se califica mai departe

Gazul pierde la Cluj dar se califica mai departe

Spre deosebire de jocul tur, Mihai Paul și David Lawrence au intrat în garnitura de start a campioanei. În schimb, Mediaș a început partida cu același cvintet precum în urmă cu o săptămână.


În primul minut de joc nu s-a marcat din acțiune, tabela de marcaj modificându-se pentru prima dată de la linia de pedeapsă, autor fiind Ivan Ivanovic. Clujenii au avut mari dificultăți pe faza ofensivă de la bun început și Deven Mitchell i-a pedepsit pe aceștia cu un slam dunk rezultat de pe urma unei intercepții pe care același jucător american a realizat-o. Marcel Țenter a cerut imediat un timp de odihnă.
După reluare, Mihai Paul a finalizat pe pătrundere și a pus primele puncte pe tabela de marcaj pentru formația gazdă. Același jucător a restabilit egalitatea de la linia de pedeapsă. După alte două acțiuni irosite de ambele părți, Kyndall Dykes a adus în avantaj pentru prima dată pe U Mobitelco, la capătul unui contraatac purtat în doi, alături de Mihai Silvășan.
În replică, Deven Mitchell și Ivan Ivanovic realizează un parțial de 6-0 pentru echipa oaspete, dar Zoran Krstanovic înscrie primul coș de trei puncte al confruntării. Replica vine din mâna lui Jarrett Howell, autor al primului coș de la distanță pentru deținătoarea cupei.
Sfertul s-a încheiat cu Gaz Metan în avantaj, dar ultima reușită a aparținut formației din Cluj. Scor după zece minute: 17-19.

Deven Mitchell a avut 10 puncte și 6 recuperări în primul sfert. Alex Pop a înscris un coș din propria jumătate de teren, dar această reușită nu a fost validată întrucât timpul de joc a expirat.

În debutul secvenței a doua s-a ratat foarte mult. Oaspeți nu au reușit să execute nicio aruncare din acțiune pe primele două posesii și au comis două faulturi pe o singură fază defensivă. În schimb, gazdele au ratat la rândul lor pe primele două acțiuni de atac, dar Mihai Paul a avut prima reușită a acestei perioade de joc pentru a restabili egalitatea. Chetreanu înscrie nestingherit de la semidistanță profitând de apărarea aproximativă a lui Mitchell pentru a duce scorul la 21-19 pentru gazde. Astfel, Ovidiu Teleabă s-a văzut nevoit să ceară un timp de odihnă.
Tot gazdele punctează după reluarea jocului, printr-o reușită de la semidistanță, semnată Kyndall Dykes. Americano-ruandezul Rob Thomson comite cea de-a 3-a greșeală personală în minutul 14 al confruntării, iar apoi Mitchell întrerupe perioada de aproape cinci minute în care Gaz Metan nu a punctat, tot printr-o reușită de la semidistanță pe jocul extrem de static al celor două ofensive. Erorile au continuat cu Zoran Krstanovic care a scăpat mingea din mână la capătul unei rarisime acțiuni colective eficiente, iar la celălalt capăt Ivanovic a comis abatere de pași la pornire. Astfel, în minutul 16 al partidei scorul era de 23-21 pentru gazde.
În aceste condiții, Marcel Țenter a operat alte modificări în angrenajul echipei clujene, în teren făcându-și apariția Santa Szabolcs. În replică, Titus Nicoară se trezește cu mingea în mână după o acțiune ofensivă defectuoasă încheiată cu o aruncare de trei puncte de la mare distanță pentru a marca al doilea coș al Mediașului în acest sfert. Craig Moore înscrie apoi primele sale puncte în acest meci printr-o reușită de trei puncte care schimbă avantajul pe tabela de marcaj. Același fundaș american combină perfect cu Jarrett Howell, cel din urmă apărând la finalizare sub coșul advers, complet liber. Astfel, scorul devine 30-28 pentru vizitatori, cu un minut și jumătate înaintea pauzei, moment în care Țenter a solicitat timp.
Medieșenii au jucat foarte mult cu acțiuni prelungite de atac, aceștia profitând de avantajul obinut în partida tur. Astfel, repriza a luat sfârșit fără ca tabela să mai sufere modificări.

Mitchell a avut 12 puncte și 9 recuperări la pauză, iar Dykes a replicat cu 6 puncte și 6 recuperări.

Gazdele au început partea a doua cu cinci-ul de bază dar au irosit prima posesie chiar dacă au avut două șanse de a pune puncte pe tabela de marcaj. În replică, Mediașul, care a început repriza secundă cu Moore în teren și Howell pe banca de rezerve, a irosit două șanse de a se desprinde. Primul punct a venit de la linia de pedeapsă, eliberat din mâna lui Ivanovic. Defensiva echipei vizitatoare a fost extrem de eficientă, aceasta forțându-l pe Marcel Țenter să ceară un timp de odihnă, la fel cum a făcut-o și în prima jumătate.
După reluarea jocului Kyndall Dykes a înscris pentru trei puncte, aceasta fiind prima reușită din acțiune a secvenței, una care a restabilit egalitatea pe tabela de marcaj. Jucătorii formației oaspete au comis mai multe greșeli pe faza ofensivă, incluzând aici două faulturi ofensive, o abatere de pași și o ieșire în afara terenului de joc cu mingea în mână. Gaz Metan nu a punctat din acțiune și mai mult, nu a aruncat la coș preț de mai multe minute. În schimb, jocul defensiv al oaspeților a fost la înălțime, unul care a forțat adversarul spre aruncări contestate și executate de la depărtare.
Finalmente, în minutul 26, Moore a pus capăt perioadei de mai bine de trei minute de joc efectiv în care tabela de marcaj nu s-a modificat. Americanul a transformat de la distanță la capătul unei acțiuni în care apărarea gazdă nu a pus niciun fel de presiune asupra conducătorului de joc advers. Acesta s-a așezat pe semicerc și a aruncat la coș extrem de precis. În replică, Krstanovic a marcat de pe pivot pentru a duce scorul la 34-33 în favoarea oaspeților.
Arbitrii comit și ei câteva greșeli, cea mai evidentă fiind faultul sancționat la Alex Pop, jucător care a fost lovit cu cotul în figură de un adversar. După un timp de odihnă Titus Nicoară transformă două aruncări libere pentru a stabili scorul de 38-35, în favoarea lui Gaz Metan Mediaș, cu zece minute înainte de finalul confruntării.

Paul Chetreanu marchează primul coș al perioadei de final, dar Titus Nicoară răspunde cu o reușită elegantă după ce mingea a sărit la el în mod norocos, urmată de o alta rezultată dintr-o recuperare ofensivă. Zoran Krstanovic finalizează de două ori pentru U Mobitelco la capătul unor acțiuni colective.
Ivan Ivanovic menține un avantaj mic pe tabela de marcaj în favoarea echipei de pe Târnava Mare după un coș de trei puncte care duce scorul la 45-41. Dar același Krstanovic răspunde! Dykes înscrie din afara semicercului și aduce pe U Mobitelco în avantaj, scor 46-45, la jumătatea sfertului decisiv. La următoarea acțiune Mihai Paul comite cea de-a 5-a greșeală personală.
Oaspeții comit greșeli în faza de atac, iar avantajul clujenilor crește la patru lungimi pe fondul liberelor ce au purtat semnătura lui Mihai Silvășan.
Mitchell sparge gheața de la linia de pedeapsă pentru Gaz Metan, dar Silvășan transformă de la semidistanță. Howell și apoi Nicoară marchează din acțiune pentru a restabili egalitatea la 51. Dykes marchează de la semidistanță la intrarea în ultimul minut de joc și apoi de la linia de pedeapsă. Nicoară transformă două libere, Chetreanu una, iar Drăgușin stabilește rezultatul final, de 56-55.

Remarcați
Cluj - Dykes 16 puncte, 7 recuperări, Krstanovic 13 puncte, 13 recuperări, Silvășan 7 puncte.
Mediaș - Mitchell 14 puncte, 10 recuperări, Nicoară 14 puncte, 7 recuperări, Howell 9 puncte.

Spre deosebire de prima manșă, David Lawrence a fost folosit la U Mobitelco în detrimentul lui Tyler Morris. În schimb, Gaz Metan a jucat cu cei patru străini care au evoluat și în confrintarea de la Mediaș. Americanul Scott VanderMeer va debuta oficial în sezonul regulat al Diviziei A. De la oaspeți a absentat și Tudor Dumitrescu.

Gaz Metan Mediaș avansează în sferturile de finală ale competiției după ce a câștigat dubla cu U Mobitelco Cluj-Napoca. Scorul general al dublei confruntări a fost de 144-128. www.dabaschet.net.ro