Dinamo – Flacara Medias, acum 57 de ani, tot in Cupa

Dinamo – Flacara Medias, acum 57 de ani, tot in Cupa

În actuala ediţie a Cupei României "Timişoreana" sorţii au stabilit ca una din semifinale să o dispute Dinamo Bucureşti şi Gaz metan Mediaş,meciul va avea loc in aceasta seara de la ora 20 .
Având în vedere condiţiile vitrege în care s-au desfăşurat ultimele două întâlniri din actualul campionat intern (cu un om mai puţin pe teren), cu siguranţă jucătorii medieşeni şi antrenorul lor, Cristi Pustai, îşi doresc ca aceste partide, tur-retur, să aibă o desfăşurare normală şi, printr-o mobilizare generală, ţinând cont că returul hotărâtor are loc la Mediaş, să le dea câştig de cauză. Mai ales că fotbaliştii de pe Tîrnava Mare au intrat, anul trecut, în atmosfera europeană a fotbalului şi singura posibilitate de participare şi în acest an e câştigarea Cupei sau - poate - chiar şi prezenţa în finală!
Profităm de această ocazie şi aducem în memoria celor mai vârstnici şi redarea pentru cei mai tineri a atmosferei în care s-a disputat tot o partidă din Cupa României, dar în optimile de finală, între Dinamo şi Gaz metan (pe atunci Flacăra Mediaş).
Era toamna anului 1955, începutul lunii lui Brumar, când musatul clocotea în pivniţele unităţilor viticole din apropierea Mediaşului (şi erau destule, Axente Sever, Bazna, Biertan, Dupuş, Nemţa, Richiş, Valea Viilor şi altele), iar iubitorii fotbalului de pe toată Valea Tîrnavei Mari, de la Sighişoara până la Blaj, fierbeau de dorinţa de a vedea la lucru una dintre formaţiile fruntaşe ale fotbalului românesc, şi anume Dinamo Bucureşti, cea care se încununa cu titlul de campioană a României în anul 1955 (campionatul se desfăşura din primăvară şi până în toamnă) şi avea în componenţa ei numeroşi jucători care au făcut parte din naţionala României în confruntarea cu una dintre formaţiile Diviziei B, Gaz metan.
Partida s-a desfăşurat la Mediaş, miercuri, 2 noiembrie 1955, întâlnirea stârnind un mare interes, oraşul fiind invadat de suporteri, care au luat loc în jurul terenului, peste 600 la număr. Tribuna întâi a terenului era din beton, iar de cealaltă parte era doar o ridicătură de pământ, cu câteva bănci de lemn, în contrast total cu ceea ce este acum, o tribuna a II-a cu peste 5000 de locuri, pe scaune moderne, galben şi albastre.
Pentru a reliefa importanţa acestui meci mai trebuie spus că ziarul de specialitate, Sportul Popular, a trimis la Mediaş pe remarcabilul ziarist şi comentator radio-TV Radu Urziceanu. În cronica sa de la faţa locului, acesta nota:
"Echipa Dinamo Bucureşti a meritat victoria fiindcă a jucat mai tehnic, şi-a impus superioritatea pe o durată mai mare de timp, a păstrat mai multă vreme balonul în posesia ei. Flacăra Mediaş a realizat un rezultat onorabil datorită mai ales dârzeniei cu care au luptat toţi jucătorii".
Dar iată formaţiile care au intrat pe teren sub escorta arbitrului Gheorghe Osiac din Timişoara:
Flacăra: Dumitran - Luca, Diaconu, Şarlea, Molnar II, Molnar I - Drăgoi, Orosz, Filip, Langa II, Binder. (Desigur că multe nume din această formaţie au devenit emblematice pentru mai vechii iubitori ai fotbalului medieşean).
Dinamo: Birtaşu - Toma, Băcuţ II, Szoko - Călinoiu, Băcuţ I - Magheţ, Nicuşor, Ene, Neagu, Suru.
După cum rezultă din cronica vremii, jucătorii medieşeni au început foarte puternic partida şi au dominat primele 20 de minute, având situaţii mai bune de a marca, prin Filip (min. 4), şi Drăgoi (min. 11 şi 16). Apoi, Dinamo a pus stăpânire pe joc şi a deschis scorul în minutul 27, prin Magheţ, care a şutat puternic pe jos, din unghi dificil. Până la pauză, Dinamo a mai ratat o situaţie de a marca prin Nicuşor, în minutul 40 (peste ani, Dumitru Niculae Nicuşor a ajuns antrenor la Dinamo).
După pauză, tot oaspeţii au fost cei care au jucat mai bine şi şi-au mărit avantajul la 2-0 prin golul marcat de extrema stângă Suru, cu un şut plasat, după o combinaţie cu Ene şi Nicuşor.
Medieşenii, răniţi în orgoliu, au stârnit o ripostă neaşteptată şi au redus din diferenţă prin golul marcat de Drăgoi, în minutul 55.
După acest gol, jucătorii echipei gazdă au atacat şi mai înverşunat, fiind foarte aproape de egalare, Băcuţ II salvând de pe linia porţii un gol gata făcut.
Experienţa şi superioritatea tehnico-tactică a dinamoviştilor şi-au spus cuvântul şi ceea ce n-au reuşit medieşenii au reuşit ei, adică marcarea unui gol, prin Nicuşor, în minutul 73, scorul devenind 3-1.
Când se părea că apele s-au liniştit, Binder, inimoasa extremă stânga a echipei gazdă, a marcat din apropiere, urmărind o centrare a lui Drăgoi (3-2), scor cu care a luat sfârşit partida, spre nemulţumirea atât a jucătorilor, cât şi a spectatorilor, cu toţii fiind de acord că şi în acea partidă se putea mai mult.
Una peste alta, rândurile de faţă îşi propun să contribuie la crearea acelei atmosfere propice pregătirii şi desfăşurării celor două partide cu Dinamo, din semifinala Cupei României, şi - ce nu s-a reuşit în urmă cu 57 de ani şi ceva - să izbândească acum .

C. Sânceleanu.