Poveste impresionanta a lui Azdren Llullaku

Poveste impresionanta a lui Azdren Llullaku

Azdren Llullaku (25 de ani) a fugit cu o barcă în Italia imediat după izbucnirea conflictului din Kosovo şi a apucat să joace la profesionişti doar din momentul în care a semnat cu Gaz Metan Mediaş.


Atacantul ardelenilor a marcat cinci goluri în Liga I pentru Mediaş.

Azdren Llullaku a lucrat într-un restaurant în Italia şi a evoluat doar la amatori în Peninsulă.

Gaz Metan are darul de a inventa fotbalişti. După Bawab, un alt străin impresionează în tricoul medieşenilor. Atacantul Azdren Llullaku a venit practic de nicăieri. A fost remarcat de Cristi Pustai la un trial şi a rămas la Mediaş. Mutarea a fost inspirată. Llullaku a marcat 5 goluri în Liga I. Povestea sa de viaţă pare desprinsă dintr-un scenariu venit de la Hollywood. A trăit pe viu războiul din Kosovo şi a fost nevoit să fugă în Italia, pentru a-şi salva viaţa. Iar când îl auzi pe Azdren ce povesteşte, ţi se taie respiraţia. „Aveam 12 ani când a început bombardamentul. A trebuit să plecăm cu mama şi fratele meu din oraş. Eram doar noi. Tata a decedat când eram mic. Era prea periculos să rămânem. Puteam să ne pierdem viaţa în orice clipă. Mama a spus că vrea să ne ofere un viitor mai bun, chiar dacă ar fi să moară“, îşi începe fotbalistul povestirea incredibilă.




''Riscam sa fiu aruncat in mare''

Au decis să plece în Italia, dar drumul până acolo a fost tot o luptă la limita dintre viaţă şi moarte. „Am mers pe jos până în Muntenegru, iar de acolo trebuia să mergem pe apă. Era un drum cu vaporul, de două ore. Mafia de acolo era foarte mare. Cereau bani ca să ne ducă şi ne păzeau cu puşca. În cazul în care Paza de Coastă din Italia îi interceptau, călăuzele aruncau oamenii pe care îi transportau în mare. S-a întâmplat asta chiar cu o zi înainte să plecăm noi. Toţi cei 30 de oameni de pe vas au fost ucişi. Mi-a fost foarte frică. Am avut mare noroc că pe noi nu ne-a prins. Riscam să fiu aruncat în mare în orice clipă. Au fost cele mai lungi ore din viaţa mea. Când am ajuns în Italia, a fost ca o descătuşare“, mărturiseşte Llullaku modul în care a scăpat de război.
 

Gaz Metan , prima echipa profesionista la care joaca
 

În Italia, Llullaku a fost nevoit să muncească de tânăr, pentru a se întreţine, alături de mama şi de fratele său. Fotbalul era un moft pe care nu şi-l permitea pentru că era extracomunitar şi echipele mari îl respingeau. „Extracomunitarii nu erau primiţi de formaţiile profesioniste. Din acest motiv am jucat doar la amatori. Câştigam bani puţini. Lucram la un restaurant, alături de mama mea, şi apoi mergeam la fotbal. Acel trial pe care l-am trecut mi-a schimbat viaţa. Practic, la Mediaş am semnat primul contract de profesionist“, spune atacantul de 25 de ani.
După ce a marcat cinci goluri pentru Mediaş în acest sezon, Llullaku visează să strângă suficienţi bani din fotbal ca să-şi întreţină familia. „Joc fotbal pentru familia mea. Vreau să îi ajut. Visez să joc la o echipă mare din România, poate la Steaua. Sau acum poate voi primi o şansă în Italia. Mai am însă mult de lucru la Gaz Metan“, sună noul ţel al lui Azdren Llullaku.

450 de mii de euro este valoarea lui Llullaku pe www.transfermarkt.de
4 goluri a marcat kosovarul în 2013 pentru Gaz Metan
2.000 de euro este salariul lunar al lui Azdren Llullaku la Gaz Metan Mediaş.
Războiul din Kosovo a durat 16 luni!
Conflictul armat s-a desfăşurat din 28 februarie 1998 până în 11 iunie 1999, între forţele armate ale Republicii Federale Yugoslavia şi kosovarii albanezi rebeli, care doreau eliberarea de sub Yugoslavia. Aceştia au dat tonul, atacând autorităţile yugoslave din Kosovo. Cele mai multe surse vorbesc despre un număr de peste 3.000 de civili care şi-au pierdut viaţa în conflictul armat.

Un bosniac a jucat cu mâinile rupte
Cazul lui Llullaku nu este singular. Un fotbalist bosniac a fost şi mai afectat de ororile războiului. Muhamed Konjic (foto, în alb) a fost fundaş la Monaco, Zürich, Derby County şi Coventry, unde a împărţit vestiarul cu Viorel Moldovan. Fotbalistul care s-a retras în 2006 a luptat în războiul din Bosnia. A primit şansa de a juca la Dinamo Zagreb şi a fugit de război, dar la plecare a avut ghinion. Maşina pe care a folosit-o la evadare a căzut într-o prăpastie, iar el a fost nevoit să joace în primul meci cu ambele mâini rupte. „Tuturor li se părea ciudat ca un tânăr jucător, mare şi puternic, să plângă pe teren, fără motiv. Dar nimeni nu ştia că jucam cu ambele mâini rupte“, a povestit fotbalistul în presa engleză.


www.prosport.ro