Salvati Mediasul si echipele de sport

Salvati Mediasul si echipele de sport

Un sfert din veniturile proprii ale municipiului Mediaș sunt asigurate din cotele defalcate din taxele și impozitele pe care le plătește Romgaz.
Doar în primele trei luni ale acestui an, societatea de gaz a încheiat cu firme din oraș contracte de peste zece milioane de euro. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, spune că mutarea Romgaz la București trebuie făcută pentru ”o prezență mai activă în spațiul internațional”.
De la mersul administrației publice, la sport, de la puterea de cumpărare a medieșenilor la mersul companiilor locale, aproape totul gravitează la Mediaș în jurul celor doi giganți din domeniul gazelor: Romgaz și Transgaz. Acum însă, ministrul delegat pentru Energie, brașoveanul Constantin Niță, dorește mutarea conducerii celor două companii la București. Motivul: numai de acolo se pot face văzute la nivel internațional. Deocamdată, însă, acestea sunt declarații. Cert este că, pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor, la primul punct va fi supusă votului ”aprobarea înființării unui sediu secundar în municipiul București”.
Mulți dintre medieșeni văd acest lucru drept un prim pas către ”visul” mai multor lideri care, vremelnic, au deținut puterea la București: acela de a muta, administrativ, sediul societății în Capitală.

De ce?
Potrivit Elenei Sanda, consilier al ministrului Constantin Niță, ”deocamdată nu există toate informațiile”. Însă intenția atragerii înspre București a companiilor din domeniul gazelor este certă. ”Există această discuție a mutării sediilor Romgaz și Transgaz la București. Din câte știu, este vorba de mutarea managementului. Aflate la București, companiile vor putea fi mult mai prezente în spațiul internațional, căci acesta este un proiect al domnului ministru”, a declarat Elena Sanda pentru Turnul Sfatului.

Primăria: 22 de milioane de lei
Primarul Mediașului, Teodor Neamțu, face un calcul rapid. ”22 de milioane de lei intră la bugetul local al orașului din plata taxelor și impozitelor de către Romgaz. Reprezintă un sfert din veniturile proprii ale Mediașului. Am făcut, prin urmare, un apel la toate forțele politice, sindicale, economice, să ia atitudine față de această intenție. Nu contează dacă mută un director la București. Este de ajuns să ducă alături de acest director și sediul fiscal”, spune Teodor Neamțu.
Potrivit legislației din România, din impozitul pe venit pe care îl plătește un agent economic, 41,75% este redistribuit de către Ministerul Finanțelor direct în conturile administrației locale, în a cărui jurisdicție își are sediul compania respectivă.

Partener de nădejde
Dincolo de politica de implicare socială pe care a dus-o fiecare conducere a Romgaz, societatea rămâne un partener serios pentru multe dintre societățile din Mediaș. În cei peste 100 de ani de istorie pe care îi are Romgazul (sub diferite denumiri) în municipiul de pe Târnava Mare, în jurul acestei societăți a crescut o întreagă industrie. Numai în primele trei luni ale acestui an, din cele aproximativ 100 de achiziții publice finalizate, mai bine de zece au desemnat firme din Mediaș drept câștigătoare. Valoarea totală a contractelor atribuite prin aceste licitații este de peste 47 de milioane de lei. Fie că vorbim de contracte ample (cum este cel semnat cu Dafora, 20,15 mil. lei fără TVA, pentru lucrări de foraj și probe de producție la Chendu), fie că vorbim de sume mici (573 de lei, pentru repararea pneurilor, contract încheiat cu SC Automotive Service SRL), câștigarea acestora ține și de proximitatea spațială. ”Cum să vă spun, mie nu mi-ar fi greu să particip la licitații nici dacă ar avea sediul la Constanța. Dar ăștia, mai mici, vor dispărea, pentru că nu mai au clienți. Și nu își vor permite să participe la licitații la sute de kilometri depărtare. Plus că pierdem o întreagă școală și tradiție. Nu, e inacceptabil”, a declarat pentru Turnul Sfatului un important om de afaceri din Mediaș, care activează în zona industriei gazelor.

Sportul și ”drobul de sare”
Mediașul are echipe puternice de fotbal și baschet având în vedere susținerea oferită de cele două companii importante. Mutarea sediilor centrale la București ar afecta cu siguranță bunul mers al lucrurilor. Deocamdată, președintele clubului Gaz Metan, Ioan Horoba, nu crede în aceste discuții. ”N-are cum să plece. Dacă de 100 de ani e aici... Pentru mine acesta nu este un subiect. Eu nu mă uit după drobul de sare”, a declarat Horoba.
www.turnulsfatului.ro