Eric: "M-am înscris la biserică să joc fotbal"

Eric: "M-am înscris la biserică să joc fotbal"

Cel mai la modă stranier din Liga 1, mijlocaşul Mediaşului a ajuns de pe plaja din Rio la Muzeul Satului

Eric a trecut de pe teren la destăinuiri din viaţa sa. Amintiri din copilărie, bancuri, planuri de viitor


- Eric, cum este Eric cel din afara terenului?
- (rîde) Eric este un tip de gaşcă, drăguţ, că doar e brazilian, cumsecade şi ştie să facă o caterincă bună. Rîd şi-mi place să-i fac şi pe alţii să rîdă. Glume de glume, nu proaste, să ne supărăm. Îmi plac bancurile. Cred că dacă nu eram fotbalist, mă făceam actor de comedie. Eram eu, Jim Carrey, Eddie Murphy, Will Smith şi Martin Lawrence, ăştia draguţii...

- Care este cel mai fericit moment din viaţa ta?
- Copilăria a fost minunată! Fugeam de acasă ca să joc fotbal. Îmi juleam genunchii, nu conta, eram fericit. (rîde) De atunci cred că am căpătat zîmbetul ăsta care nu-mi mai fuge de pe faţă. Ca să-ţi dai seama ce mult mi-a plăcut fotbalul m-am înscris la o biserică din apropiere de casă...

- Stai, stai! Cum vine asta?
- Da, m-am înscris că mă duc în fiecare vineri la biserica evanghelică pentru a putea juca sîmbăta pe terenul ce aparţinea episcopiei! În plus, şi ai mei mi-au zis că dacă voi fi băiat cuminte, cu frică de Dumnezeu, mă lasă la fotbal. , mi-am zis şi cîntam vinerea cu toată inima, cu preoţii şi cu alţi copii de vîrsta mea, iar a doua zi era sărbătoare pe teren.


"Noi, brazilienii, am făcut fotbalul religie"


- De ce sînt atît de înnebuniţi brazilienii după fotbal?
- E greu să înţelegi dacă nu eşti de-ai noştri. Frate, noi iubim fotbalul! Nu l-om fi inventat noi, dar noi l-am făcut religie! Peste tot unde sînt brazilieni, este şi fotbal. Uite, acum cînd îţi vorbesc de Brazilia, de fotbal, se face pielea, cum se zice?, pe mînă...tremur...

- Aici, la Muzeul Satului, vezi o parte din istoria României. Ce înseamnă Brazilia pentru tine?
- Cel mai frumos loc de pe pămînt!

- Totuşi, mai sînt temutele favele, ca-n filmul .
- Hai, frate, e ca la voi cînd se prezintă afară doar lume săracă şi cerşetori. Eu sînt din Rio de Janeiro, am crescut într-o familie fără mulţi bani, dar fără să stau lîngă gunoaie sau să trebuiască să fur. N-am omorît pe nimeni! Sînt brazilian, sînt om cu mult orgoliu şi cu multă dragoste, muncesc să cîştig un ban, nu bag mîna la altul la portofel să fur. Tu n-ai văzut că brazilienii sînt peste tot în lume, la toate turneele finale?


"Nu sînt înnebunit după plaja din Rio"


- Ce e cu voi de sînteţi aşa de iubiţi, de apreciaţi?
- Probabil fiindcă şi noi oferim iubire, căldură, sîntem genul de oameni cu care îţi face plăcere să vorbeşti. Avem ritmul în sînge, pînă şi imnul nostru e săltăreţ. Sîntem brazilieni şi nu ne lăsăm niciodată! Da, frate, sîntem ca Ronaldo, ăla bătrînu' şi grăsuţ, sîntem frumoşi, orgolioşi, iubăreţi şi revenim de fiecare dată. Ca pasărea aia, cum îi zice?, Phoenix...

- Ziceai că eşti din Rio de Janeiro. Cum e să fii dintr-un loc la care visează sute de milioane de oameni?
- Eu stau la 35 de minute de plajă, am cronometrat. Acum am o casă în Nova Iguacul, într-o suburbie mai liniştită. Şi nu sînt înnebunit după plajă!!!

- Serios?
- Foarte serios. Adică mă duc să mă bronzez, să fac baie, dar nu sînt obsedat de plajă. Dacă mi-e dor de ceva, întotdeauna, mi-e dor de familia mea! Dacă citiţi acest material, să ştiţi că vă iubesc şi de-abia aştept să vă strîng în braţe.


Fan istorie, vrea să facă liceul


- Ce te vezi făcînd peste 10 ani?
- În nici un caz fotbal!

- De ce?
- Visul meu e să fac atît de mulţi bani încît să nu mai trebuiască să muncesc prea mult peste 10 ani. Ca să-ţi răspund la întrebare, în 2020, mă văd un excelent şef de familie. Cu copii, cu soţie, să mă dedic total lor. Din tot ce-am vorbit noi se observă că iubesc fotbalul, dar nu vreau să mai depind de el. Vreau să-l joc pînă mor, dar de plăcere, nu cu gîndul: .

- Chiar crezi că rezişti fără să faci nimic?
- OK, mi-ar plăcea să fiu profesor de educaţie fizică. Ăsta este un alt vis al meu, iar de vara viitoare voi lucra la el. Vreau să fac facultatea. Dar pentru asta trebuie să termin liceul!

- Nu prea ţi-a plăcut cartea?
- (rîde) Ce să zic acum?! Am terminat 8 clase. Dar stai liniştit că ştiu să scriu, să citesc, ştiu 3 limbi străine. Am şcoala vieţii, aşa se zice. Doar că, dedicîndu-mă fotbalului, n-am mai avut timp de şcoală.

- Ce-ţi plăcea la şcoală?
- (rîde) Cînd venea pauza să bat mingea! Hai să-ţi zic altceva, ca să mă înţelegi! , aşa ziceau profesorii mei. Uram matematica. Scuze, dom' profesor Pustai, dar n-am avut niciodată treabă cu ştiinţa asta! Eu eram cu portugheza, cu istoria.


"Nu-mi vorbesc România de rău"


- Ce parte din România îţi place?
- Ardealul meu. (fredonează Ardealul e liniştit, oamenii sînt prietenoşi. Nu fac comparaţie cu Bucureştiul, nu cunosc Capitala foarte bine. Îmi place mîncarea voastră, sînt fan ardei umplut şi sarmale cu mămăliguţă. (rîde) Ăsta e meniul campionilor!
- Ce nu-ţi place?
- Hei, sînt pe jumătate român, nu-mi vorbesc ţara de rău!

- Ce te amuză cînd te uiţi la televizor?
- Hihi, multeee! Să ştii că eu sînt şi . Navighez într-una, fie pe mobil, fie pe laptop. Preferaţii mei sînt ăia, cum le zice, ăla, perversu' de pe Tîrgu Ocna şi Fernando de la Caransebeş. Amîndoi sînt , rîd cu lacrimi cînd îi văd. Chiar le ziceam colegilor după ce-am dat gol cu Steaua: Gaz Metan!>.


"Mi-ar plăcea să facem un meci de caritate între români şi străinii din Liga 1. Ar fi frumos, am strînge bani pentru oamenii care n-au ce mînca în ţară"
Eric de Oliveira, mijlocaş Gaz Metan


Bancul brazilianului:

"Un tînăr merge la preot. "Părinte, vreau să mă spovedesc!", a spus băiatul. "Las', nu-i nevoie! Ţi-am citit pagina de facebook!".


Top 5 cei mai buni fotbalişti în 2010 în viziunea lui Eric:

1. Eric
2. Eric
3. Eric
4. Eric
5. Eric


"Carnavalul e mult sex, se dă o căruţă de prezervative înainte"
Cînd este întrebat despre celebrul Carnaval de la Rio, Eric rîde cu gura pînă la urechi: "Frate, dacă nu eşti brazilian, n-ai cum să simţi cu adevărat atmosfera, dansul, momentul. Avînd în vedere că sînteţi europeni, ideea este că e distracţie multă, puteţi face poze incredibile, o să dandaţi şi bine şi pregătiţi-vă de sex la fiecare colţ de stradă! Da, da. D-aia e carnaval că se referă la carne. Se dă o căruţă de prezervative înainte şi treci la treabă! Nu te gîndi la viol, toţi, băieţi şi fete, o fac de plăcere. Dacă eu am fost la carnaval? Haha, am trecut şi eu pe-acolo...".

Face şcoala de şoferi
Eric de-abia acum face şcoala, la Mediaş, ca să dea pentru carnetul de şofer. Zice că a avut alte priorităţi. "Conduc destul de bine, sînt liniştit la volan. Examenul adevărat va fi cînd o să vin o dată, singur, în Bucureşti. Va fi ca şi cum voi avea meci cu Real Madrid! E nebunie maximă în Capitala voastră", a comentat sud-americanul. Ce maşină îşi va lua? "Una mare, de fiţe...!", arată cu gesturi largi, după care izbugneşte în rîs: "Hai, frate, ce să fac eu cu ea?! O să-mi iau una cu 4 roţi, să nu consume mult".

Echipa lui Eric
Brazilianul a dezvăluit care sînt fotbaliştii lui preferaţi din România: "Portari, Pantilimon sau Pleşca. În apărare, Marcos Antonio, dar un duel sănătos l-am avut şi cu Marius Constantin. În linia de mijloc, Todea. E căpitanul Mediaşului, îmi place de el şi pe teren, şi în afara lui. Mai e Spadacio, un fotbalist superinteligent, mai e şi Alexe, dar şi Dorel Stoica, bun şi în jocul defensiv. În atac, Wesley. Preferatul meu a fost Florin Bratu, e primul jucător român care m-a impresionat, îmi pare tare rău că s-a accidentat şi nu mai este în prim-plan".