Misiune imposibila

Misiune imposibila

Echipa medieşeană a pierdut, sâmbătă, pe terenul uneia dintre contracandidatele la salvarea de la retrogradare; în urma acestui rezultat, Gazul metan se îndepărtează de locul 14, diferenţa dintre echipa lui Pustai şi prima de deasupra liniei fiind acum de 5 puncte. La finalul întâlnirii, gaziştii au acuzat arbitrajul, considerând că Deaconu le–a refuzat un penalti la 1–0.

După Colţescu, Lajos, Buzărnescu, Serea şi Radu Petrescu un alt arbitru a intrat în colimatorul medieşenilor. Gaziştii îl acuză pe Alexandru Deaconu că i-a privat, la Iaşi, de un penalti, în debutul reprizei secunde, când Poli conducea cu 1-0. Deciziile celui care s-a remarcat în ultima vreme mai ales datorită "Cazului Bricheta", de la acel Rapid - Steaua, din sezonul precedent, i-au iritat pe medieşeni, nervii acestora cedând, în final de meci, când Florin Lazăr a văzut direct "roşu", după o altercaţie în care au fost prinşi mai mulţi jucători ai ambelor echipe şi în care fundaşul medieşean l-a lovit pe Andrei Cristea.
Aflate cu cuţitul la os, cele două echipe au oferit, celor aproape 10.000 de spectatori, un meci pe contre, situaţiile de gol succedându-se cu repeziciune la ambele porţi. Prima ocazie i-a aparţinut lui Eric, brazilianul şutând peste transversală, din poziţie bună ('3). Replica gazdelor a venit prin Jovanovic, sârbul trimiţând alături, din marginea careului mic ('5). Nici Bud ('7) şi Kubala, două minute mai târziu, n-au prins cadrul porţii. Acesta din urmă l-a încercat pentru prima oră pe Brăneţ, peste alte 4 minute, dar portarul Iaşiului a reţinut fără probleme, la şutul de la 20 de metri al gazistului. Boaru ar fi putut aduce fericirea în tabăra medieşenilor, dar mingea reluată cu capul, de căpitanul Gazului metan, a lovit pământul, după care a sărit peste transversală ('16). Gazdele nu rămân datoare, dar medieşenii scapă cu faţa curată după ce Onuţ a ratat o reluare pretenţioasă, prin "foarfecă", la 8-9 metri de poarta lui Vîtcă ('18), iar Bîlbă a trimis, cu capul, peste transversală ('19).
Cea mai mare ratare de până acum i-a aparţinut însă înaltului Markovic. Venit în careul ieşenilor, la o centrare a lui Hoban, sârbul a reluat, cu piciorul, peste transversală, din numai 4 metri ('22). Cum ratările se răzbună, două minute mai târziu Poli a deschis scorul. Viveiros s-a distrat cu defensiva gazistă, apoi a săltat, peste aceasta, pentru Jovanovic, care a şutat sec, sub bara transversală. Poli - Gaz metan 1-0...
Andrei Cristea putea face 2-0 la 6 minute de la reuşita lui Jovanovic. Noroc cu intervenţia lui Vîtcă, portarul scoţând de sub transversală balonul reluat, cu capul, de fostul jucător al Stelei şi al lui Dinamo ('30). Gaziştii au scăpat din nou cu faţa curată la o centrare de pe stânga, Munteanu şi Onuţ trecând pe lângă minge ('37). Medieşenii puteau egala, în final de repriză, însă Eric, din poziţie de unu la unu cu Brăneţ, a şutat în acesta ('42).
Penalti refuzat
Repriza secundă a fost mai săracă în situaţii de poartă. Ieşenii au riscat din ce în ce mai puţin, la adăpostul reuşitei lui Jovanovic, în vreme ce gaziştii s-au străduit să recupereze avantajul de un gol. Medieşenii au revenit mai decişi de la cabine şi acelaşi Eric a mai scăpat o dată singur cu Brăneţ, dar a tras slab, de la 12-13 metri, şi portarul a respins până la Kubala, mijlocaşul a trimis o boltă, dar Cr. Munteanu - în locul goal-keeper-ului, care era căzut, după ce s-a ciocnit cu Jovanovic - a respins de pe linia porţii, cu capul ('49). Brazilianul Eric, cel mai activ jucător al Gazului metan în acest debut de repriză, şi-a mai încercat o dată "tirul", dar a tras peste transversală ('52). Tot el, două minute mai târziu, a fost trântit la pământ în careu de Bernsjak. Penalti clar, dar Deaconu era departe, iar asistentul de pe acea parte, băimăreanul Szekely, nu a reacţionat. Încă un penalti "furat" Gazului metan...
Medieşenii au continuat să ia cu asalt buturile apărate de Brăneţ, dar Eric ('72, '78) şi Hoban ('75) au greşit ţinta. O nouă ocazie mare a irosit-o Bud, "capul" acestuia, cu pământul, la o centrare din flancul drept, a nou-intratului Sabou, trecând alături ('78). La celelalte buturi, Vîtcă a reţinut mingea şutată de Montiel, de la distanţă ('80). De marcat, au făcut-o tot ieşenii. Andrei Cristea a pătruns pe dreapta şi a trimis în faţa porţii, acolo unde se afla micuţul Sfîrlea, care a înscris din plonjon, cu 8 minute înainte de final.
Nervii au cedat în ultimele minute şi, după un fault al lui Cristea, jucătorii celor două echipe s-au încăierat. Cel mai "şifonat" a ieşit Florin Lazăr, acesta primind "roşu" pentru că l-ar fi lovit pe Cristea. Cu un om în minus, medieşenii n-au mai avut puterea să înscrie măcar golul de onoare. Cu 3 etape înainte de final, Gazul metan se menţine pe 15, având cu 5 puncte mai puţin decât Gloria Bistriţa şi Poli Iaşi. Speranţele gaziştilor se leagă acum de o eventuală retrogradare a Argeşului, după scandalul de corupţie din fotbalul românesc. Atenţie, însă, din spate vin "rechinii", iar peste două săptămâni Gazul metan joacă la Constanţa!

Bud, lovit de Brăneţ
La una dintre ultimele situaţii de gol ale Gazului metan, vârful de atac Cristi Bud a fost cât pe ce să se aleagă cu o accidentare care l-ar fi făcut să rateze finalul sezonului. Gazistul a urmărit un balon aruncat în interiorul suprafeţei de pedeapsă a lui Poli, spre care s-a îndreptat şi portarul Brăneţ. Acesta din urmă a reţinut mingea, dar în săritură l-a lovit cu genunchiul în piept, pe Bud. Din fericire, lovitura nu a fost atât de puternică încât să-i pună probleme serioase atacantului, care a continuat meciul, după ce a primit îngrijiri medicale.

Horoba se întâlneşte cu Igna
Directorul general al Gazului metan, Ioan Horoba, a plecat, de la Iaşi, direct spre Bucureşti, unde astăzi va avea o întrevedere cu preşedintele interimar al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Ioan Igna. "Dacă nu am avut la Iaşi parte de arbitri străini, în mod normal va trebui ca, la următorul joc, cel cu Gloria Bistriţa, să nu mai arbitreze români. De asta am plecat spre Bucureşti, pentru a discuta personal cu domnul Igna, faţă în faţă. Trebuie să mă asigur că se rezolvă această problemă", a afirmat, ieri, oficialul medieşean.

Poli Iaşi - Gaz metan, minut cu minut
'3 - Eric reia, peste transversală, un balon centrat de P. Pîrvulescu, din banda stângă;
'5 - P. Jovanovic trimite alături, din interiorul suprafeţei de pedeapsă;
'7 – Bud şutează imprecis, de la 30 de metri;
'9 - mingea şutată de Kubala, din marginea careului mare, trece de puţin pe lângă vinclu;
'13 - Brăneţ reţine mingea expediată de Kubala, de la 20 de metri;
'16 - Boaru trimite peste transversală, cu capul, un balon centrat de Grillo;
'19 - Brăneţ reţine mingea şutată, la colţul scurt, de Bud;
'20 - "capul" lui Bîlbă trece peste transversală;
'22 - Z. Markovic reia defectuos, din careul mic, peste poartă;
'24, 1-0 - P. Jovanovic îl învinge pe Vîtcă cu un şut sub transversală, din marginea careului mic;
'26 - Eric şutează imprecis, de la 20 de metri;
'29 - A. Cristea respinge în corner, de sub transversală, la "capul" lui A. Cristea;
'31 - Markovic reia imprecis, cu capul, un balon centrat de Kubala;
'37 - cartonaş galben Todea (Gaz metan);
'38 - Grillo a şutat imprecis, de la 40 de metri;
'42 - Brăneţ blochează, la şutul lui Eric, din interiorul careului mare;
'43 - Viveiros reia peste transversală, din marginea careului mic, un balon centrat de A. Cristea;
'46 - schimbare Buzean - P. Pîrvulescu (Gaz metan);
'49 - Eric scapă singur cu Brăneţ, dar trage în acesta, mingea ajunge la Kubala, care trimite o boltă, de la 25 de metri, dar Cr. Munteanu respinge de pe linia porţii, cu capul;
'52 - Eric şutează peste transversală, din interiorul careului mare;
'54 - medieşenii cer penalti, la o intervenţie a lui Bersnjak la Eric, dar centralul Deaconu nu acordă nimic;
'59 - schimbare Sfîrlea - P. Jovanovic (Poli Iaşi);
'61 - schimbare Dudiţă - Cl. Boaru (Gaz metan);
'66 - schimbare Gavatorta - Bernsjak (Poli Iaşi);
'67 - schimbare Fl. Sabou - Grillo (Gaz metan);
'70 - cartonaş galben Brăneţ (Poli Iaşi);
'72 - Eric trimite de puţin pe lângă poartă, dintr-o lovitură liberă, de la 20 de metri;
'75 - Hoban şutează imprecis, de la 20 de metri;
’76 - Bud trimite peste transversală un balon centrat de Fl. Sabou;
'78 - Eric trimite pe lângă poartă, cu capul, din centrul careului mare;
'80 - schimbare Cr. Bratu - Bîlbă (Poli Iaşi);
'80 - Vîtcă reţine mingea şutată de Montiel, de la distanţă;
'80 - cartonaş galben Pecnik (Poli Iaşi);
'82, 2-0 - Sfîrlea înscrie, din plonjon, fructificând o centrare a lui A. Cristea;
'85 - cartonaş galben A. Cristea (Poli Iaşi);
'85 - cartonaş galben Z. Markovic (Gaz metan);
'85 - cartonaş roşu Fl. Lazăr (Gaz metan);
'87 - Dudiţă şutează peste transversală, din interiorul suprafeţei de pedeapsă.

POLI IAŞI
(albastru cu alb)
1. Brăneţ 6
-----------------------------------------
77. Buta 6
3. Oneţ (cpt.) 6
28. Cr. Munteanu 6
5. Pecnik 6
-----------------------------------------
16. Viveiros 7
7. Bernsjak 6
(26. Gavatorta '66) 6
19. Montiel 6
30. P. Jovanovic 7
(14. Sfîrlea '59) 7
-----------------------------------------
10. A. Cristea 7
9. Bîlbă 5
(13. Cr. Bratu '80).
Antrenori:
Cristiano Bergodi, Renzo Rossi, Narcis Ciocîrlan, Ioan Cîmpeanu.
Rezerve neutilizate:
12. Pleşca, 18. R. Miclea, 24. Straton, 25. Milea.

GAZ METAN
(portocaliu complet)
82. Vîtcă 6
-----------------------------------------
19. Fl. Lazăr 5
25. Z. Markovic 6
15. Hoban 6
------------------------------------------
2. Grillo 5,5
(14. Fl. Sabou '67) 5
21. Todea 5
7. Kubala 6
22. P. Pîrvulescu 5
(8. Buzean '46) 5
-------------------------------------------
27. Eric de Oliveira 6
------------------------------------------
9. Cl. Boaru (cpt.) 5
(17. Dudiţă '61) 5
99. Cr. Bud 6.
Antrenori:
Cristi Pustai, Gheorghe Albotă, Dorin Roşca.
Rezerve neutilizate:
30. Şteţca, 16. R. Zaharia, 10. C. Prodan, 26. Buican.

Iaşi
Stadion: "Emil Alexandrescu".
Spectatori: circa 9.000.
Gazon: bun.
Timp: însorit.
Evoluţia scorului:
1-0, min. 24 - P. Jovanovic;
2-0, min. 82 - Sfîrlea.
Arbitru: Alexandru Deaconu (Bucureşti) 5.
Asistenţi: Zoltan Szekely (Baia Mare) 5 şi Eduard Dumitrescu (Piteşti) 7.
Rezervă: Horia Abrudan (Bacău).
Observatori: Cornel Sorescu (Piteşti), Adrian Ionescu (Bucureşti).
Cartonaşe galbene: Brăneţ '70, Pecnik '80, A. Cristea '85 / Todea '37, Z. Markovic '85.
Cartonaşe roşii: - / Fl. Lazăr '85.
Omul meciului: P. Jovanovic (Poli Iaşi).


sursa:www.tribuna.ro