Rău de înălţime

Rău de înălţime

Echipa medieşeană a ratat şansa de a ajunge, în premieră, pe primul loc al Ligii I; jucătorii lui Cristi Pustai au capotat oarecum surprinzător în faţa "lanternei" Ceahlăul, echipă care, acum o săptămână, pierdea acasă cu Dinamo, scor 4–0; surprinzător, de fapt, doar pentru cei care nu au văzut meciul, pe viu sau la GSP TV, pentru că gaziştii au afişat un joc mai mult decât modest, în faţa unei echipe care îşi merită pe deplin renumele de Autobaza II.

Cele două victorii din primele 3 etape, 2-1 cu Universitatea Craiova şi 4-2 la Mioveni, cu Internaţional, au propulsat-o pe gruparea medieşeană pe podium, după CFR Cluj şi FC Timişoara, două formaţii care ne reprezintă în Europa. Nu puţini au fost cei care i-au îndemnat pe gazişti să-şi facă poză cu clasamentul, dar răspunsul a fost ferm: "Putem ajunge şi mai sus, jucăm acasă cu ultima clasată, echipă pe care Dinamo a spulberat-o chiar la Piatra Neamţ, iar Timişoara şi CFR-ul au toate şansele să nu plece cu toate cele 3 puncte de pe terenul campioanei (n.a. Unirea Urziceni), sau din Ştefan cel Mare", a fost remarca unuia dintre medieşeni. A cui? Nu mai contează, de vreme ce majoritatea gândeau la fel... Asta, în ciuda semnalului de alarmă tras de Pustai, antrenor "fript" de atâtea ori în faţa echipelor considerate outsider...
Socoteala de-acasă nu se potriveşte cu cea din târg, vorba românului. În cazul de faţă "de-acasă" şi "târg" e acelaşi lucru. Medieşenii au început în forţă un meci de la care fanii aşteptau măcar 4 goluri, câte le dăduseră "câinii" sub Pietricica nemţenilor, dar nu în puţine rânduri s-au trezit fără idei în preajma careului Ceahlăului, iar când ocaziile au fost clare fie Bud, fie Silvăşan - "vinovatul" de renaşterea " Gazului metan la Mioveni, acum o săptămână - sau ceilalţi jucători ai lui Pustai au dezamăgit.
Începutul a fost unul promiţător, Rohertski având destul noroc la şutul lui Eric, reuşind să reţină aproape de linia porţii mingea deviată de Achim ('3). Oaspeţii au răspuns curajos, un minut mai târziu brazilianul Fabron trimiţând alături un balon centrat de Bădescu, din banda dreaptă. Kubala a scos tribunelor un oftat, la un şut din marginea careului mare, când mingea a trecut pe lângă vinclu ('11). Nici Silvăşan n-a nimerit cadrul porţii, deşi a şutat de două ori consecutiv, prima dată în blocaj, apoi mult peste transversală ('13). Zece minute a fost linişte, apoi acelaşi Silvăşan şi-a adus aminte de golul marcat la Mioveni, o săptămână mai devreme, şi a încercat o reluare acrobatică, pe spate, dar reuşita i-a adus zâmbetul pe faţa lui Rohertski ('22). Şi nu numai goal-keeper-ului...
Tot Silvăşan a trimis în braţele portarului Ceahlăului, la o centrare ideală a lui Nohai ('25). Câţi atacanţi nu tânjesc după astfel de servicii, cu promisiunea, în... buzunar, că marchează... N-a fost ziua lui. De fapt, n-a fost a niciunuia dintre gazişti. Nici chiar din marginea careului mic vârful de atac Cristi Bud, atât de lăudat până acum, n-a reuşit să-l învingă pe Rohertski, trimiţând prea înalt '29). Venit în sprijinul colegilor din atac, Hoban a dat ceva emoţii, însă a greşit cu câţiva centimetri ţinta ('30). Eric a arătat că e cu gândul mai mult la transferul la Timişoara, mult vehiculat în ultima vreme, şi a fost blocat de Forminte ('32).
Cea mai mare ocazie de până acum a meciului a fost însă a oaspeţilor. La capătul unui contraatac 3 contra 3 Bădescu a şutat pe lângă Vîtcă, mingea se îndrepta spre plasă, dar a apărut Nohai, care a scos de pe linia porţii ('38). Adevărat avertisment pentru ceea ce avea să se petreacă, 4 minute mai târziu. Moldoveanul Cebotaru parcă a aşezat mingea cu mâna pe capul lui Fabron - atât de înjurat până acum de câţiva suporteri nemţeni de la "oficială" - care a trimis direct în vinclul porţii unui Vîtcă simplu spectator. "Satana" braziliană, Vinicius Fabron, devenea, dintr-o dată, îngerul salvator...
Profitând din plin de pumnul în figură încasat de gazişti, oaspeţii au mai punctat o dată în ultimul minut al reprizei. Fabron a primit în interiorul careului şi, nici una, nici două, a şutat cu sete, Vîtcă a parat, mingea a ajuns la Doicaru, care a tras în transversală, din bară mingea a ajuns la acelaşi vârf de atac, care a înscris, dar centralul Tudor fluierase o fracţiune de secundă mai devreme. Ce? Ne-am lămurit la pauză, ofsaid. Părerile sunt şi acum împărţite, dar mai contează?
Ne-am fi aşteptat la un iureş gazist la reluare, dar reacţia jucătorilor lui Pustai a fost palidă. Mai "fâşneţi" au fost tot moldovenii, "capul" lui Ichim căzând pe plasă ('55). Dudiţă a avut şansa lui 1-1 în vârful bocancului, dar după ce l-a driblat din alergare şi pe Rohertski şi-a prelungit prea mult mingea şi a ieşit cu tot cu ea în afara terenului ('62).
Odată cu trecerea timpului a fost tot mai clar că Florin Marin a venit cu Autobaza II la Mediaş. Pietrenii s-au înghesuit în preajma propriului careu şi au tăiat din start orice încercare de pătrundere a gaziştilor. Mai mult, nemţenii au "muşcat" pe contraatac de fiecare dată când li s-a ivit ocazia. La una dintre aceste acţiuni Fabron a fost iertat de tuşierul Vidan, deşi era într-un ofsaid de 2 metri, brazilianul a scăpat singur spre poarta medieşenilor dar Vîtcă a ieşit şi a respins, la 10 metri în afara careului ('64). Impotenţa medieşenilor în faţa unei echipe ultra-defensivă a continuat până spre finalul meciului. Mai mult, oaspeţii au mai înscris încă o dată, asigurându-şi un final de meci liniştit. La capătul unui contraatac de manual, Gafiţa l-a executat pe Vîtcă cu un şut din marginea careului mare, pecetluind soarta meciului ('90).
Hoban - şut la o palmă de vinclu, din lovitură liberă - şi Kubala, la reluarea acestuia din marginea suprafeţei de pedeapsă Rohertski respingând în corner de sub transversală, în minutele de prelungire, ar fi putut doar îndulci puţin amarul unui eşec nescontat nici măcar de cel mai pesimist suporter. Cei care au fost cât pe ce să mai înscrie au fost tot oaspeţii, la capătul unui contraatac 2 contra 1 Bădescu grăbindu-se însă şi şutând în braţele lui Vîtcă.
Aşa s-a scris istoria unui meci în care, pentru a câta oară, buturuga mică a răsturnat carul mare. Duşul rece le-ar putea însă prinde bine medieşenilor, pe care îi aşteaptă o "dublă" cu CFR Cluj şi Steaua. Cârcotaşii spun că gaziştii ar putea obţine maximum 3 puncte, speranţele legându-se doar de meciul de la Cluj. Nu ştim ce o fi cu cealaltă întâlnire, cu Steaua, de la Mediaş, de peste două săptămâni. Noi însă băgăm mâna în foc că medieşenii vor face tot posibilul să scoată mai mult de atât şi să le închidă astfel gura celor care vorbesc pe la colţuri. Hai Gazu', hai băieţii...