Goal-keeper-ul echipei Gaz Metan Mediaş, Milos Buchta, susţine că s-a acomodat destul de uşor în România şi îşi propune să mai rămînă în Liga I încă două sau trei sezoane. Portarul slovac a făcut o comparaţie între bucătăria românească şi cea din ţara sa natală, între fotbalul din Slovacia şi cel din Liga I. Totodată, Buchta speră ca Gazul Metan să se claseze la finalul sezonului actual pe o poziţie mai bună decît cea de anul trecut.


- Milos, vorbim în engleză, sau în româneşte?
- Normal că în româneşte. Înţeleg deja foarte bine limba voastră, m-au ajutat foarte mult şi colegii. Practic, de la ei am învăţat multe cuvinte. O să îmi cumpăr şi un dicţionar, pentru a încerca să vorbesc cît mai corect. Deocamdată vorbesc puţin mai greu, dar vreau să mă perfecţionez, pentru că mai vreau să stau vreo 2 sau 3 ani în România.

- Cum te-ai obişnuit cu viaţa din ţara noastră?
- Îmi place mult aici, la voi. M-am acomodat deja foarte bine. Pot să zic că este aproximativ ca şi în Slovacia. Mediaşul este un oraş istoric foarte frumos, care îmi aminteşte de oraşele de la mine din ţară. Pe urmă, am văzut o serie de oraşe mari, pentru că ori de cîte ori am timp liber, merg cu prietena fie la Sibiu, fie la Cluj sau Braşov. Îmi plac aceste locuri, sînt mall-uri, parcuri pe unde să te plimbi şi McDonald's.

- Dar fotbalul de la noi cum ţi se pare?
- Evident că este peste cel slovac. La noi este o primă ligă cu 12 echipe, din care doar 4 sau 5 foarte bune, pe cînd, în România, Liga I are mai multe echipe, iar cel puţin jumătate sînt foarte bune. Cel mai frumos este că se petrec multe surprize în campionatul românesc, iar exemplele au fost destule şi anul trecut.

- Cum e cu mîncarea românească? Îţi place, sau preferi cu totul altceva?
- Îmi place foarte mult pizza. În orice restaurant mergi, găseşti pizza foarte bună. Iar spaghetele sunt o delicatesă. Nu ştiu de ce, dar nu îmi place deloc puiul la grătar. Nu m-am obişnuit cu acest fel de mîncare.

Să îţi mai spun încă ceva. La voi, în România, sînt prea multe feluri de mîncare la o masă, faţă de cum e la noi. Aici avem aperitiv, două feluri de mîncare, plus desert, la o singură masă. Este prea mult. Uite, de exemplu, ce mîncam înainte de meciuri, în Slovacia. O supă uşoară şi, pe urmă, la alegere, spaghete sau pui.

- Ai fost unul dintre cei mai constanţi jucători ai Gazului Metan în campionatul trecut. Care e secretul?
- (zâmbeşte). Trebuie să îl întrebi pe antrenorul nostru dacă am fost constant, sau nu, dacă merit să fiu lăudat. (redevine serios). Desigur că am făcut o serie de meciuri bune, dar au mai fost şi altele mai puţin reuşite. Uite, îmi vin şi acum în minte cele 4 goluri primite de la Steaua sau de la Rapid, dar şi golurile de la Bistriţa sau Braşov. Una peste alta, eu zic, a fost un sezon bun pentru mine.

- Cum crezi că va fi actuala stagiune competiţională?
- O să fie un campionat foarte echilibrat în care va trebui să fim 100% concentraţi la fiecare partidă pe care o vom juca. Important va fi debutul în noua stagiune, iar dorința noastră este de a acumula cît mai multe puncte pentru ca în final să ne clasăm mai sus decît poziţia a zecea de anul trecut.