Anul fondării : 1945
Culori : alb-negru
Nume complet : CS Gaz Metan Mediaş
Poreclă : Lupii negri
Stadion: Municipal Gaz Metan
Capacitate: 8500 locuri
Pistă atletism: 400m, 6 culoare

Adresă: Pţa Regele Ferdinand, nr.12
551002 - Mediaş, România

Tel: 0040 (269) 844 623
Fax: 0040 (269) 844 623
Email: clubsportivgazmetan@yahoo.com
Web: http://www.gazist.tk

                                                      Primii paşi spre fotbal

Primele documente care furnizeaza date despre fotbalul mediesean sunt din 1934 cand Vitrometan se clasa pe locul 7 din 10 echipe in seria a 4-a a diviziei B. La scurt timp dupa a aparut o noua echipa in Medias, sub numele de Sparta Medias. Cele doua formatii mediesene au obtinut in precedentii ani urmatoarele rezultate:

Divizia "C" - liga Centrala, editia 1936 - 1937
Sparta Medias se claseaza pe locul 2, iar Vitrometan pe 4

Divizia "C" - liga Centrala, editia 1937 - 1938
Sparta Medias se claseaza pe locul 2, iar Vitrometan pe 7

Divizia "B" , editia 1939 - 1940
Sparta Medias se plasa pe locul 10 din 10 participante

Divizia "B" - seria a III-a, editia 1940 - 1941
Vitrometan se clasa pe locul 7 din 8Echipa a fost înființată în 1945 sub denumirea Karres Mediaș. A promovat în Divizia A în 1947, iar în primul sezon, disputat sub denumirea CSM Mediaș, s-a clasat pe locul 11, jucând într-un turneu play-out pentru evitarea retrogradării. Și-a menținut locul în primul eșalon, dar în sezonul 1948-49, în care a evoluat cu numele Gaz Metan, s-a clasat pe ultimul loc și a retrogradat în Divizia B. În 1951, cu un nume nou, Flacăra Mediaș, se clasează pe locul 3 în Divizia B, dar ajunge în finala Cupei României, după ce elimină printre altele pe Stiinta Cluj sau Flamura Rosie Arad. În finală, Flacăra este învinsă in prelungiri de CCA Bucuresti cu 3-1.
Urmează o perioadă în care echipa își menține poziția în Divizia B, dar nu se mai apropie de promovare, din contră pozițiile ocupate sunt tot mai slabe, până în 1972 când retrogradează în Divizia C. Medieșenii revin după un singur sezon în a doua divizie, dar urmează o perioadă dificilă în care odată la câțiva ani venea o retrogradare în Divizia C. A doua promovare în Divizia A a venit la peste 50 de ani după prima, în 2000, dar Gaz Metan a rezistat un singur sezon în primul eșalon. A urmat o nouă pauză de șapte ani, în 2008, sub conducerea lui Cristian Pustai, echipa revenind in Liga 1.

                                          Prima promovare în Divizia A

Intr-o competitie organizata in perioada razboiului, intre anii 1943-1944, apare si echipa ASAM (Automecanica), in anul 1944 se va infiinta echipa KARRES, apartinand fabricii de piele si incaltaminte din oras. In anul 1946 aceasta echipa, promovata deja in divizia "B", termina pe un onorabil loc 2 in urma echipei Dermato Cluj, loc care i-a dat dreptul de a participa la barajul pentru promovarea in primul esalon. Acesta s-a desfasurat la Bucuresti si la el au mai participat Textila Buhusi, Politehnica Timisoara, si AMEFA Arad.

Echipa a reusit performanta de a promova in urma barajului in divizia "A", editia din 1947-1948, unde se clasa la finele sezonului pe un onorabil loc 12 din 16 participante. In editia de campionat a diviziei "A" 1948-1949, echipa a mai purtat denumirea de C.S.M.M. si Zorile Rosii (apartinand de fabrica Vitrometan).

                                     Preluarea echipei de catre Gaz Metan

Incepand cu returul acelui retur, echipa este preluata de Gaz Metan, dar campionatul fusese deja compromis si astfel, echipa paraseste primul esalon. In aceasta perioada echipa de baza era formata din : Kodacek - Sulyak - Szobo - Serban - Molnar - Rasinaru - Pop - Coman - Guta - Szabo - Pologea.

Dar in acest an, fotbalul mediesan se remarca prin echipa feminina, care devine campioana nationala. Formatia de baza era alcatuita din: Szucs (Iuhasz)- Muller - Horvath - Timar - Pologea - Motocea - Albu - Bagaceanu - Gaber - Costea - Munteanu.

                                                 O finală de cupă

In 1951, echipa purta numele de Flacara Medias, an in care echipa reusea cea mai mare performanta din istoria ei, sustinand o finala de "Cupa Romaniei", pierzand insa in prelungiri in fata mult mai titratei echipe C.C.A. Bucuresti cu scorul de 3-1 (0-0;2-1;3-1). Echipa care a jucat finala a fost urmatoarea: Varday - Luca - Szabo - Dumitrescu - Molnar - Costea - Pop - Papay - Coman - Szasz - Moldovan - antrenor: Dobay Stefan. Pentru medieseni a marcat Coman in minutul 71'.

                                                Istoria recentă

In continuare echipa Gaz Metan a participat in campionatul diviziei "B", ocupand locuri de mijlocul clasamentului pana in anul 1972, cand retrogradeaza pentru prima data in divizia "C". Urmeaza o promovare imediata in divizia "B", unde evolueaza pana in 1976, cand retrogradeaza pentru a doua oara in al treilea esalon. Din nou promoveaza in "B" anul urmator, unde ramane pana in 1992, cand pentru a treia oara retrogradeaza in divizia "C". Promoveaza in "B", unde ramane pana in anul 2000, cand promoveaza in divizia "A". Formatia folosita atunci era antrenata de Jean Gavrila si era compusa din : Filip - Rosca - Ciurar - Grigore - Grasu - Lungu - Somfalean - Vasile - Zotinca - Boroncoi - Callo - Hanc - Ioan - Moldovan - Patru - Stoica - Vitan - Boloban - Boaru - Galdean - Somfalean.Din pacate, echipa nu a rezistat decat un an in primul esalon, retrogradand in divizia "B". Dar, in acelasi an 2001, echipa de tineret antrenata de Purina (tur), Cenan (retur), a devenit campioana nationala. Echipa a fost formata din jucatorii: Rus - Aloman - Parine - Bogdan - Hosegan - Buzean - Miclaus - Cenan - Mosora - Hosegan - Patru - Popescu - Precup - Picos.

In sezonul 2007 - 2008, Gaz Metan Medias obtine promovarea din Liga II in Liga I plasându-se pe locul 2. Gaz Metan a reusit promovarea, dupa 8 ani petrecuti in liga secunda.In sezonul 2011-2012 , evolueaza pentru primadata intr-o Cupa Europeana.(Europa League).