Mitchell SHOW : CSU Sibiu 86-95 CS Gaz Metan

Mitchell SHOW : CSU Sibiu 86-95 CS Gaz Metan

Gaz Metan Mediaș se menține neînvinsă în actuala ediție de campionat. Formația pregătită de către Ovidiu Teleabă a câștigat la Sala Transilvania din Sibiu, scor 95-86, derby-ul județean, disputat în cursul serii de sâmbătă (05.11), împotriva lui CSU Atlassib din localitate.

Liderul la zi al Diviziei A și-a manifestat intențiile chiar de la început, atunci când a marcat primele șase puncte, toate din spațiul de trei secunde, acolo unde de la bun început pornea cu prima șansă. Gazdele au mizat pe Kaylone Riley, jucător care inițial și-a surprins adversarul direct cu o aruncare de la mare distanță, dar apoi a finalizat de sus pentru a echilibra disputa.
CSU a beneficiat de trei acțiuni consecutive finalizate de rusul Nikita Khartchenkov și astfel a preluat pentru prima dată conducerea pe tabela de marcaj. De altfel, ultimul jucător transferat la Sibiu a marcat 9 puncte în prima secvență, una terminată de gazde în avantaj, scor 25-22.

Mediaș a început actul al doilea cu un parțial de 7-0 pe fondul mai multor reușite pe pătrundere, respectiv a unui coș din afara semicercului. Amfitrionii pun presiune pe adversar prin viteza lui Jaytornah Wisseh, autor al mai multor pătrunderi solitare dar și prin același Khartchenkov, care a adus din nou în avantaj pe CSU Sibiu, scor 39-37, în minutul 16.
Titus Nicoară înscrie de trei ori din situații favorabile, în spațiul de trei secunde și alimentează un parțial de 14-2 cu care Mediaș a terminat repriza. Jarrett Howell a marcat de dincolo de mijlocul terenului pentru a stabili rezultatul primei jumătăți, scor 51-41 în favoarea liderului la zi al Diviziei A.

În debutul reprizei a doua Deven Mitchell apare la finalizare din toate pozițiile, iar Nicoară îl ajută cu apariții la finalizare, serviciu sau la intercepție. Gazdele nu găsesc soluții pe faza defensivă, iar Howell și Mitchell duc scorul la 69-53 pentru Gaz Metan în minutul 26 al partidei.
Elevii lui Cătălin Vulc ratează mai multe aruncări libere înainte ca Wisseh și Khartchenkov să combine pentru ultimele cinci puncte ale secvenței grație cărora diferența a coborât la opt lungimi, scor 64-72, cu zece minute înainte de final.

CSU completează un parțial de 15-3 la capătul căruia Mychal Kearse, printr-un coș cu fault și liberă transformată, a restabilit egalitatea la 74, în minutul 32.
Ultimele opt minute evidențiază stilul complet diferit al celor două formații. Teleabă îl scoate pe Drăgușin și alege să termine meciul fără pivot în teren. Drept consecință Mediașul desenează foarte frumos dar ceea ce este mai important, extrem de eficient pentru a se desprinde din nou, de această dată decisiv.
În schimb, CSU Sibiu forțează foarte mult pe acțiuni individuale și nu de fiecare dată acest lucru a funcționat. De altfel, Wisseh a avut o discuție aprinsă cu Khartchenkov la capătul unei acțiuni solitare a americanului în condițiile în care rusul se eliberase de adversarul direct dar nu a primit mingea.
Amfitrionii au încercat să echilibreze jocul pe final, dar selecția nu a fost cea mai inspirată și Gaz Metan a știut să gestioneze situația până la epuizarea timpului de joc pentru a se menține neînvinsă în acest sezon competițional.

Gaz Metan a avut anumite probleme în timpul jocului de pe urma cărora adversarele vor trage concluziile necesare. Una dintre ele este numărul destuld e mare de posesii pierdute în condițiile în care s-a jucat cu un singur fundaș la începutul jocului. Mediaș a jucat din nou fără pivotul Scott VanderMeer și a folosit o rotație mai scurtă decât în precedentele meciuri.

Howell și Mitchell au bifat câte 40 minute de joc fiecare, o premieră pentru ambii americani în acest sezon competițional. Teleabă a ales să înceapă meciul cu două extreme mici (Mitchell și Jucan), renunțând la un al doilea jucător care să aducă mingea. Astfel presiunea organizării jocului a apăsat pe Jarrett Howell, sportiv care a demonstrat încă o dată ce înseamnă să fii cu adevărat un conducător de joc, un organizator al unei echipe, generalul din teren.

Craig Moore a fost jucătorul care a rotit la Jucan, iar în acele momente Mediașul a avut un al doilea jucător capabil să conducă mingea. Totuși presiunea a continuat să apese pe umerii aceluiași Howell.

În rotația oaspeților au mai apărut Ionuț Drăgușin și Ivan Ivanovic, titularii posturilor de pivot respectiv extremă de forță. Pe parcurs, la ei s-a rotit cu Titus Nicoară., jucător care a avut momente extraordinare în situații de maximă importanță pentru echipa sa.

Astfel, au jucat nouă oameni pentru Gaz Metan, dar numai șapte au contat cu adevărat.

De cealaltă parte, CSU Atlassib a arătat cât de limitată este din punct de vedere al opțiunilor pe un joc elaborat.

Jaytornah Wisseh a demonstrat că este unul dintre cei mai rapizi fundași în Divizia A. A avut și câteva pase foarte inspirate, care au avut darul de a surprinde, dar el este încă departe de adversarul său direct în termeni de organizare a jocului. Au fost prea multe situațiile în care a forțat inutil și mai grav, în detrimentul echipei. Pătrunderile sale din momentele decisive, în special în sfertul decisiv, au împiedicat Sibiul să conteze în lupta pentru victorie. El a fost odihnit doar 33 de secunde în acest meci, fiind înlocuit de fostul fundaș al lui Gaz Metan, Mihai Popa.

Cătălin Vulc a început la rândul său cu două extreme mici, Devon Austin și Nikita Khartchenkov. Dacă primul a fost aproape invizibil în joc și nu a existat pe faza ofensivă (nu orbesc doar despre finalizare), rusul a avut momente în care a controlat jocul dar în această seară aruncările de la distanță nu i-au intrat. Aici s-a rotit cu Mychal Kearse, puternicul fundaș fiind extrem de util la aruncările de pe semicerc. Din păcate pentru CSU, nici el nu are veleități de organizator al jocului, capitol la care Sibiul va suferi serios atunci când în cale îi vor ieși echipe care pun preț pe un joc colectiv și cu o defensivă sigură.

În spațiul de trei secunde, tandemul Kaylone Riley - Cristian Crăciun a fost ținut în teren 40 de minute. Fiind mai mult decât limitată la acest capitol, echipa din Sibiu s-a descurcat nesperat de bine împotriva unui adversar cunoscut pentru forța de la interior. De altfel, Mediașul a și renunțat să joace cu pivot în sfertul decisiv și probabil aici a fost cheia jocului. Sibiul nu a avut cu ce să replice și nici nu prea are cum să surprindă la o rotație atât de scurtă.

Riley a fost excelent pe finalizare și aș spune că a fost jucat prea puțin. Nu degeaba numărul 8 a fost celmai eficient jucător al Sibiului. Dar aici intervine acel joc colectiv pe care Sibiul nu îl are la ora actuală și care ar putea oferi echipei galben-albastru un echivalent al lui Michael Harrison din sezonul trecut în termeni de jucător complet pe posturile 4-5. Desigur comparația este forțată căci Sibiul nu are pivot clasic de niciun fel în acest moment. Nu unul pe care să conteze.

Din punct de vedere statistic CSU Sibiu a folosit șapte oameni, dar numai șase au intrat cu adevărat în rotație.

Un aspect care trebuie evidențiat este acela că în anumite momente de întrerupere ale jocului, cu precădere în timpurile de odihnă solicitate de către cele două echipe, Mircea Vulc a fost cel care a discutat cu jucătorii și care a desenat pe tăblița antrenorului.

Sibiu a încercat să joace ce știe. Să forțeze acțiuni individuale și a sperat că aruncările de trei puncte vor intra. Dacă prima idee a funcționat cât de cât deși nu întotdeauna au fost situații indicate, aruncările de la distanță nu au mai funcționat precum în meciurile precedente pentru că adversarul a venit pregătit pentru acest lucru și a repsectat îndeajuns echipa Sibiului încât să nu-i permită aruncări necontestate din afara semicercului.
Din păcate pentru atletica formație a Sibiului, sistemul de joc este mult prea simplist, iar rotația aproape inexistentă au condus la acest deznodământ.

Mediaș în schimb este o adevărată echipă. Chiar și într-o seară în care nu domină la recuperări (al doilea pivot nu a fost folosit deloc), aruncările de trei puncte nu funcționează, finalizarea la doi dintre jucătorii importanți nu merge (Howell și Ivanovic câte zece aruncări ratate de fiecare), iar adversarul te provoacă la un duel fizic care nu-ți este favorabil, să știi cum trebuie gestionată o astfel de situație evidențiază forța grupului și mai ales inteligență în joc.

Cu siguranță prestația fantastică a lui Deven Mitchell a contat în mod decisiv, dar într-o mare măsură jocul organizat, deplasarea jucătorilor pe teren și circulația mingii (vizibilă foarte bine în sfertul decisiv) exemplară au avut un rol de asemenea important. Dar aceasta este diferența între o echipă veterană care joacă pentru al 3-lea sezon consecutiv în aproape aceeași formulă și una care se schimbă la fiecare șase luni.

CSU Atlassib Sibiu nu învață din greșelile trecutului. Nu știu cum se face, dar mai mereu echipa de pe Cibin are probleme la linia de pedeapsă. În această seară s-au ratat nouă aruncări libere care au avut darul de anula un avantaj câștigat prin multă muncă și s-au irosit șanse bune de a pune puncte ușoare pe tabela de marcaj. Fără puncte ușoare aproape nicio echipă nu câștigă un meci împotriva unui adversar de asemenea calibru.

Gaz Metan Mediaș a avut procentaj mai bun la aruncările de două puncte, iar la trei puncte și de la linia de pedeapsă echipele au fost sensibil apropiate. Mediaș a avut cu 20 de puncte mai mult din interiorul semicercului.

Raportul recuperărilor (36-31), al mingilor câștigate (12-10) și al paselor decisive (11-10) au fost favorabile învingătorilor. În schimb, Sibiul a fost mai bună la recuperări ofensive (13-11) și la posesii pierdute (15-18).
Așadar, a triumfat echipa mai sudată, mai experimentată, mai omogenă. Diferența a fost mică, dar la felul în care s-au desfășurat ostilitățile, Gaz Metan ar fi ieșit învingătoare indiferent ce s-ar fi întâmplat. Oricum, CSU Sibiu nu este atât de departe cum s-ar fi crezut după acel început de sezon dezastruos. Rămâne totuși se văzut, în acest stil și cu o asemenea abordare, cine îi va cădea victimă dintre echipele considerate într-adevăr puternice în Divizia A. Meciul în sine a fost de un real spectacol și cu certitudine orice iubitor al baschetului și-ar dori ca în măsură ce sezonul avansează meciurile să devină tot mai bune.www.totalbaschet.ro