Anca Bunea (17 ani), campioană naţională de juniori la 1.500 şi 3.000 de metri şi vicecampioană europeană la junioare, este sportiva ce face sacrificii de neimaginat pentru a obţine performanţă.
Tânăra atletă aleargă la - 4˚Celsius pe pista de altetism din interiorul stadionului celor de la Gaz Metan Mediaş. Însă cel mai trist este că sportiva nu are unde să se schimbe şi o face în parcarea stadionului. Nimeni nu s-a gândit să îi ofere un vestiar, în ciuda frigului crâncen.
Anca Bunea a vorbit pentru Dolce Sport despre viaţa de atletă în România (de la minutul 03:38). "E foarte greu să alergi la - 4˚Celsius, am alergat şi la – 30˚, dar acesta este marele sacrificiu pentru a ajunge o mare atletă. Cred că merită.
Fac atletism de 8 ani şi ştiu cum este să alergi şi la -20˚, şi la – 30˚ Celsius. La un concurs de la Braşov, de acum doi ani, îmi îngheţau degetele de la picioare în timp ce alergam.
Am participat la un concurs la Bucureşti, unde din 14.000 de concurenţi am terminat pe locul 68. Părinţii mă susţin şi asta contează cel mai mult.
Mă pregătesc pentru Campionatul European de cross din Slovenia, alerg zilnic câte 24 de kilometri, împărţiţi în două antrenamente a câte 12 kilometri fiecare. Anul trecut, în Portugalia, la Campionatul de cross, am obţunut locul 3 cu echipa.
În afară de atletism, îmi place tenisul de câmp. Idoul meu este Gabriela Szabo, însă sunt conştientă că trebuie să muncesc mult ca să ajung ca ea.
În timpul liber îmi place să mai citesc, să mă uit la televizor. Când am şcoală, mă trezesc la 5:00, ca să fiu la 7:00, deoarece fac naveta şi ajung acasă la 14:00. Apoi plec iar, la 16:00 încep antrenamentul şi la 19:00 mă întorc acasă. Nu am timp să mai ies cu prietenii, deoarece când vin de la antrenamente, doar patul îl văd.
Nu pot să zic că am avut o copilărie, deoarece nu am avut timp să mă joc ca toţi ceilalţi copii", a spus Anca Bunea pentru Dolce Sport.
Prin telefon, Gabriela Szabo, fosta mare campioană, a comentat (de la minutul 15:30): "O cunosc foarte bine, este la lotul naţional, o atletă pe care ne bazăm, iar luna viitoare va concura şi la Campionatele Europene de cross. Cunosc realitatea, sunt foarte multe locuri din România unde sportivii duc lipsa bazei de pregătire. Suntem alături de aceşti copii, investim suflet şi ne pare rău că nu putem face mai mult".
2 comentarii:
bravo ei..sa speram ca va reusi sa devina o mare atleta..iti tinem pumnii anca.
Felicitari Anca. Mult succes si tine-o tot asa. Poate, daca ajungi acolo sus, unde vrei, vor veni si banii, sa-ti rasplateasca munca...
Doar traim in Romania.
Trimiteți un comentariu